Între 2005 și 2022, Organizația Națiunilor Unite a verificat un număr șocant de 315 000 de încălcări grave ale drepturilor copiilor în timpul conflictelor, ceea ce reprezintă un exemplu clar al impactului devastator al războiului și al conflictelor asupra copiilor.
Cu ocazia reunirii, în Norvegia, la Conferința de la Oslo privind protecția copiilor în conflictele armate, a statelor, donatorilor și a comunității umanitare, UNICEF a raportat că, de la începutul monitorizării, în 2005, ONU a verificat 315.000 de încălcări grave comise de părțile implicate în conflicte în peste 30 de situații de conflict din Africa, Asia, Orientul Mijlociu și America Latină.
Printre acestea se numără:
- Peste 120.000 de copii uciși sau mutilați.
- Cel puțin 105.000 de copii recrutați sau folosiți de forțele armate sau de grupurile armate.
- Peste 32.500 de copii răpiți.
- Peste 16.000 de copii supuși violenței sexuale.
De asemenea, ONU a verificat peste 16.000 de atacuri asupra școlilor și spitalelor și peste 22.000 de cazuri de interzicere a accesului umanitar pentru copii.
Având în vedere că acestea sunt doar cazurile care au fost verificate, este posibil ca numărul real de victime să fie mult mai mare. În plus, multe alte milioane de copii au fost strămutați din casele și comunitățile lor, și-au pierdut prieteni sau rudele sau au fost separați de părinți sau de cei care îi îngrijesc.
„Orice război este, în cele din urmă, un război împotriva copiilor. Expunerea la conflict are efecte catastrofale, care schimbă viețile copiilor. Deși știm ce trebuie făcut pentru a proteja copiii de război, eforturile lumii nu sunt suficiente. An de an, ONU documentează modurile sângeroase, tragice și mult prea previzibile în care viețile copiilor sunt distruse. Este de datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că copiii nu plătesc prețul pentru războaiele adulților și să luăm măsurile curajoase și concrete necesare pentru a îmbunătăți protecția unora dintre cei mai vulnerabili copii din lume”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.
În acest context, UNICEF a sprijinit îngrijirea și protecția a milioane de copii afectați în situații de conflict pentru a le ameliora starea, inclusiv prin furnizarea de asistență psihologică și psihosocială, managementul cazurilor privind protecția copiilor, localizarea și reunificarea familiilor și servicii pentru copiii supraviețuitori ai violenței bazate pe gen. În 2022, UNICEF a ajuns la aproape 12.500 de copii care au ieșit din forțele armate sau grupurile armate prin reintegrare sau prin alte tipuri de sprijin din zona de protecție și la peste nouă milioane de copii cu informații pe care le pot folosi pentru a se proteja de resturile explozive de război.
Din nefericire, amploarea riscurilor la care sunt supuși copiii afectați de conflicte în materie de protecție nu este egalată de amploarea fondurilor disponibile pentru a aborda aceste probleme. O nouă analiză realizată de Humanitarian Funding Forecasting, comandată de UNICEF, Salvați Copiii, Alliance for Child Protection in Humanitarian Action (Alianța pentru protecția copilului în cadrul acțiunilor umanitare) și de Global Child Protection Area of Responsibility (Domeniul global de responsabilitate pentru protecția copilului), arată că, până în 2024, sectorul protecției copilului va avea nevoie de 1,05 miliarde de dolari americani, cu o creștere la 1,37 miliarde de dolari până în 2026, pentru a răspunde nevoilor de protecție a copiilor în conflictele armate. Aceasta include servicii esențiale precum reunificarea familiilor, sprijinul pentru sănătate mintală, prevenirea recrutării în grupuri armate.
Cu toate acestea, studiul indică, de asemenea, un iminent deficit de finanțare. Dacă ritmul actual al finanțării umanitare continuă, deficitul preconizat ar fi de 835 de milioane de dolari în 2024, crescând la 941 de milioane de dolari până în 2026. Acest decalaj ar putea lăsa copiii afectați de conflicte expuși la impactul imediat și de durată al războiului, al exploatării prin muncă, al traficului și al violenței.
Cu ocazia reunirii la Oslo a liderilor, UNICEF face apel la guverne să își ia noi angajamente ambițioase pentru:
- A susține și pune în aplicare legile și normele internaționale deja în vigoare pentru a proteja copiii în război – inclusiv pentru a proteja școlile, spitalele și alte elemente protejate, cum ar fi instalațiile de apă și canalizare, împotriva atacurilor, pentru a opri recrutarea și utilizarea copiilor de către grupurile și forțele armate, pentru a opri utilizarea armelor explozive în zonele populate.
- A-i trage la răspundere pentru faptele lor pe autorii încălcărilor drepturilor copiilor.
- A crește resursele critice de finanțare a protecției copiilor în timpul conflictelor la scara și cu viteza necesare, în conformitate cu nevoile în creștere. Acest lucru trebuie să includă investiții în răspunsul umanitar și în lucrătorii din domeniul protecției copilului de la nivel național.
De asemenea, UNICEF face apel la actorii umanitari să investească în politici care să plaseze copiii și protecția acestora în centrul acțiunii umanitare în situații de conflict armat.
„Trebuie să oferim un răspuns în materie de protecție a copilului care să fie la înălțimea provocărilor cu care ne confruntăm. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ajunge la toți copiii în nevoie, în special la cei mai vulnerabili. Serviciile de protecție a copiilor trebuie să se bazeze pe sistemele și structurile comunitare existente și să susțină drepturile copiilor, participarea și interesul lor superior. Programele și acțiunile de advocacy în aceste contexte trebuie să pună consecvent copiii și protecția lor în centrul acțiunii umanitare”, a spus Russell.